Menu

Robotar i vardagen

Robotar börjar sakta men säkert utvecklas till att bli allt smartare och billigare för konsumenter. Många tycker dock att den här utvecklingen sker långsamt. Tar man en titt tillbaka i historien så var det många som spådde och siade om att vi vid 2000-talet skulle ha städrobotar hemma och flygande bilar. Vi är inte riktigt där än även om vi börjar se olika alternativ dyka upp som börjar likna dessa idéer. Även om vi inte börjar se robotar i våra hem så har utvecklingen av AI, alltså artificiell intelligens gått relativt snabbt framåt de senaste åren. Kanske är det där som den mest spännande utvecklingen sker just nu, AI som kan ligga på en människas nivå. Just nu ligger den högsta Iq:n på runt en fyraårings Iq i tjänsten ”Google Assistant”. Mjukvaran ligger före tekniken just nu. Datorn kan till exempel redan slå människan i schack och i det kinesiska spelet Go.

Börjar sakta inta våra hem

Vad vi kanske inte tänker på är att robotar och AI sakta men säkert börjat sprida sig till våra hem och jobb. Idag är det inte ovanligt att ha en städrobot hemma som först dammsuger automatiskt för att sedan själv åka tillbaka till sin laddningsstation. Det finns även robotgräsklippare som man kan använda sig av för att klippa en hel villatomt. Nu har det även kommit ett medborgarförslag om bidrag till de som skaffar dessa robotgräsklippare. Detta förslag inkom till Ljungby kommun av en person som menar att de som är villiga att byta ut sin gräsklippare med en förbränningsmotor mot en robotgräsklippare som är mer miljövänlig borde premieras. Personen driver en förening som menar att en robotgräsklippare som drivs på el skulle sänka driftkostnaderna för föreningen och lösgöra flera arbetstimmar från gräsklippande till att istället satsa på att hitta nya medlemmar. Det gäller ju då förstås att själva elkällan i sin tur har en förnyelsebar källa för att det ska vara miljövänligt. Ljungby kommun har inte kommit med något svar till denna förfrågan ännu.

Robotar i jobbet

Titt som tätt kommer det artiklar om att ”robotar kommer ta ifrån oss våra jobb”. Skulle du vara alltför orolig med din jobbsituation kan du ju alltid ha som plan b att kolla in Lanlistan.se jämför lån ifall det skulle krisa. Man ska ju komma ihåg att teknik har alltid tagit över jobb sen industrialiseringen började. Det är ju tack vare ny teknik som vi som samhälle har kunnat utvecklats. Robotar kommer att ta över jobb som människan har idag men samtidigt kommer det dyka upp andra sorters jobb som vi idag inte kan ens tänka oss. Ta till exempel alla jobb relaterade till sociala medier. Det är jobb som var otänkbart för 15-20 år sedan. Därför gäller det att vara beredd på nya jobbmöjligheter som kan komma i framtiden. Vad ska människan göra när allt fler och fler robotar tar över våra jobb? Det är en spännande tanke på många olika sätt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *