Programmering – datorernas eget språk
Programmering är ett formellt, teknisk kodspråk som används för att skapa datorprogram. Datorernas mest basala grundspråk inom programmering kallas maskinkod och består av ettor och nollor. Dessa ettor och nollor tolkas direkt av datorns centralprocessor. Idag kan man använda programmering till att skapa webbsidor, funktioner och även smarta, artificiella program kallade AI.
Att programmera en egen hemsida
Idag finns det många plattformar på internet där man kan skapa egna hemsidor med förprogrammerade och användarvänliga mallar. Programmerar man en helt egen hemsida från grunden, har man fördelen att skapa en egen och unik design och layout som ingen annan har! En annan fördel är att man inte behöver följa några restriktioner och begränsningar som färdiga hemsidemallar annars har. Om man vill lära sig programmera, finns det bra tips på gratiskurser i programmering som man kan ha nytta av om man vill skapa en hemsida från grunden! När man programmerar en egen hemsida, bör man kunna samtliga språk inom webbprogrammering som HTML, CSS och ibland även PHP/ASP. Det är även bra om man har kunskaper inom webbdesign. Det finns många smarta program som kan förenkla vardagen både för privatpersoner och företag. Om man har ett företag och behöver hjälp med mjukvarutjänster, ska man använda sig av https://beetroot.se/ som bistår med att skapa appar, webblösningar, design, grafik och mycket annat!
Programmeringsspråk och smarta lösningar
Det finns en mängd olika programmeringsspråk och en del är mer avancerade, medan det även finns lättare varianter. Ett av de lättare och mer användarvänliga programmeringsspråken är när man använder Javascript. Eftersom Javascript körs i webbläsaren, behöver man inte ens en kompilator. En kompilator är ett datorprogram som omvandlar och översätter den källkod man programmerar in. De populäraste programmeringsspråken i rankad ordning, är bland annat Java, Python, Javascript, C#, C++ eller till exempel PHP. För några år sedan släppte man en nyare version av Google Go som alla kan använda. Google Go är ett programmeringsspråk som grundades år 2009 av Google, men få hade då tillgång till programmet. Det finns både fördelar och nackdelar med Googles superspråk Go, men Google Go har blivit allt mer populärt att använda. Google Go både förenklar och automatiserar funktioner i många olika delar av programmeringen. Att Go nu ökar i sådan popularitet, beror på att intresset för C-programmering minskar.
Något som växer sig allt större och blir allt mer populärt, är VR eller virtual reality. VR utvecklas snabbt inom många olika användningsområden. Vill man skaffa sig ett spännande yrke och som har goda framtidsprognoser, kan man studera till virtual reality-utvecklare! VR används redan brett inom spelindustrin, men även som funktion för virtuella möten och föredrag. Forskare utvecklar redan nu användningsområden med VR som till exempel inom vården, eller som redskap för utbildningar. VR kan ändra sättet vi jobbar och lär oss i framtiden och en utbildning i VR-programmering kan vara ett smart framtidsval!