Menu

Programmering i grundskolan

Med tillskottet av programmering i matematikundervisningen redan från lågstadieklass finns det idag bättre förutsättningar än någonsin att argumentera för att programmeringen är framtiden. Redan 2017 kunde man läsa om hur programmeringen istället för att bli ett eget ämne skulle genomsyra undervisningen på ett mer övergripande plan, och digitaliseringen av samhället har knappast saktat ned sedan dess. Allt från tandborstar och smarta lås till styrprogram skrivna för rymdraketer programmeras på ett eller annat sätt och konceptet ”internet of things” sprider sig hela vägen till vattenkokaren. Det är lätt att se programmering behålla en stor roll i samhället även framöver, och förståelsen för hur och varför är viktigare än någonsin.

Matematik – programmering

Att det skulle vara svårt att lära sig programmera är något man kan få för sig när man tittar på främmande tecken kombinerade i mönster som man inte ännu behärskar, men sanningen är att få saker är lika lätta som att lära sig ett programmeringsspråk. Till skillnad från ett talat språk finns det i princip alltid en otroligt tydlig syntax att följa. Det handlar inte om dialekter eller normer utan grunden i programmering är instruktioner och logik. Det är en av anledningarna till att man så gärna förknippar det med matematik, det handlar om att följa instruktioner för en uträkning oavsett om algoritmen är matematik eller programmering. Och börjar man i tid får man snabbt in tänket för att bygga på med vidare kunskaper framöver.

Programmera mera

Samtidigt som behovet och efterfrågan av programmerare ökar så är även chanserna att utbilda sig större än någonsin, hela internet är fullt med resurser för att rivstarta sin karriär. Kurser, guider och utbildningar finns för alla kunskapsnivåer och inriktningar, oavsett om målet är att testa som hobby eller fortbilda dig för att maximera ditt värde på arbetsmarknaden. Programmering är framtiden.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *