Menu

Jobba med programmering

Det finns de som tror att man måste vara en supersmart datanörd för att kunna få jobb inom programmering. Så är det inte; det finns möjligheter till arbete för många som har lärt sig ett programmeringsspråk. Arbetsmarknaden för programmerare idag är mycket stor och det finns olika nischer inom yrket som kräver olika typer av utbildning och fallenhet. Något som är gemensamt för de flesta typer av programmering är dock att det krävs en viss känsla för matte och abstrakt tänkande. Kurser i programmering för nybörjare handlar inte bara om att bli bra på att programmera, det är också ett effektivt sätt träna sig i logiskt tänkande.

codecmmt002-svgKreativ problemlösning på olika språk

Arbetsuppgifterna för programmerare är helt olika beroende på arbetsplats. En webbyrå i Stockholm kan behöva anlita programmerare för att ta fram avancerade web-applikationer för en kunds räkning i ett mindre proejt. Varje arbetsvecka kan då innebära nya typer av utmaningar. Större produktioner som till exempel spel kräver ofta specialiserade programmerare som arbetar länge med samma uppgift. Något annat som avgör hur en programmerare, rent konkret, går till väga är vad han eller hon använder för verktyg. Alltså de olika språk man använder när man programmerar. En dator läser instruktioner i form av långa serier av ettor och nollor. Språken man skriver i, till exempel Java, Pascal, C eller Basic, kan ligga ganska nära de abstrakta sifferserier som datorn läser eller vara lite enklare för människor att arbeta med då de kommandon man använder är mer lika vanlig skrift. Det finns flera olika sätt att komma in i branschen. En gedigen universitetsutbildning är till stor hjälp men det kan räcka att ha en bra portfolio med projekt man själv skapat.

Programmering ligger bakom mycket i samhället

Mobiltelefoner, hissar, medicinska instrument, förarlösa bilar, larm, rymdsonder, automatiska gräsklippare och väldigt mycket annat bygger på programmering. Det har blivit en så grundläggande del av samhället att barn kodar som en del av undervisningen på många håll. Sverige ligger långt framme när et gäller IT och utveckling av styrsystem och program för olika slags robotar. Det är två viktiga områden för programmerare. Det finns även gott om exempel på programmerare som utnyttjar det faktum att det går att jobba via digitala plattformar online. Även stora team kan samarbeta utan att behöva sitta i samma rum. Som programmerare har du därför möjlighet att bli en så kallad digital nomad, en person som reser och tar sitt arbete med sig. Ett viktigt val för aspirerande programmerare är att välja rätt programspråk. Läs på om vad de olika språken används till och fundera över vilket av dessa hjälpmedel som passar just dig. Ofta är det bättre att ha djupa kunskaper inom ett eller två språk än att kunna lite om många.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *