Menu

Generationsklyfta när det kommer till programmering

I takt med att världen blir allt mer digitaliserad så skapas det även nya jobb medan andra jobb försvinner. Det är en del av utvecklingen framåt men det kan vara svårt för samhället att hänga med. Speciellt när det sker i en rasande fart och utbildningsnivån inte håller måttet för den dagens utveckling. Ett exempel för att visa detta är att det har skett en generationsklyfta när det kommer till programmering. idag så finns nästan alla produkter och tjänster på nätet vilket kräver att var och ett företag har sin egna hemsida. För att skapa hemsidor så måste man programmera en hemsida för att få till just den design och det typsnitt man vill ha. Innan handlade programmering om maskiner och det sker idag med men just kunniga människor inom programmering av datorer är idag en bristvara. Detta tack vare att samhället helt enkelt inte hunnit med i den digitala utvecklingen som inte stoppar för någon.

En ny värld och generation

Då det har skapats tusentals nya jobb på bara några år så har inte skolans kurser och metoder uppdaterats något. Till exempel så är det allt för få skolor som lär ut programmering då detta idag är ett yrke som behöver mer medarbetare. Detta är inte framtid utan detta är nuet vilket gör att läget är akut för kan man inte skaffa fler programmerare så går inte utvecklingen framåt. Ett tips är att man skall lära ut programmering redan i grundskolan för att barn skall få en stadig grund och kunskap inom ämnet. Likt de datorkurser man hade för Excel och liknande program skall man även ha för programmering då det gynnar båda partierna. När ordet ”teknik” nämns så är det många som sätter på sig skygglapparna och rusar vidare men faktum är att all teknik behöver inte vara svår. Programmering är en typ av teknik som dagens yngre generation redan bemästrar, delvis. Man använder sig idag av tekniska funktioner i form av iPhone, iPad och datorer flera timmar om dagen. Ungdomar skapar egna hemsidor, de skriver bloggar och är aktiva på sociala medier. Det är inget dåligt utan det bör man utnyttja till deras fördel med hjälp av utbildning.

Ge ungdomen material att arbeta med

Precis som nämnt innan så är dagens ungdom redan hyfsat utbildade inom digital utveckling. Det enda som behövs är en liten extraknuff och en ”bakom kulisserna” visning. Denna visning skall alltså visa ungdomar hur hemsidor byggs upp och förhoppningsvis ge dom idéer på att starta upp egna företag eller bli programmerare. Här handlar det om att ge ungdomar ett coachande ledarskap som både är inspirerande och lärorikt samtidigt som det håller uppe glöden och viljan för att lära sig. Barn och ungdomar måste tycka att det är kul samtidigt som de lär sig om hur de kan hjälpa till att driva utvecklingen framåt. Det sägs att dagens generation är den lataste på århundraden men sanningen är att ungdomen är inte lat utan de anpassar sig bara efter den nya världen och de nya jobb som har skapats i takt med utvecklingen. Samhällets skyldighet till denna nya generation är att ge dom materialet och kunskapen de behöver för att lyckas i framtiden.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *